15.000 Romeinse soldaten op de Hunnenberg


Nadat de Romeinen in 70 n. Chr. de Bataafse opstand neersloegen, stationeerden zij het Tiende Legioen in Nijmegen. Deze 15.000 man tellende legermacht moest een nieuwe opstand voorkomen. De legerplaats (Castrum) van het legioen lag strategisch op de Hunnerberg, op de rand van de uitlopers van de stuwwal van Berg en Dal.

 

 

Het hoofdkwartier

Het eerste Castrum op de Hunnerberg werd in hout gebouwd, op de plek waar nu Castra Nova verrijst. In het centrum van de legerplaats stond het hoofdkwartier: de principia. Een monumentaal gebouw van 65 bij 93 meter. Hier vond rechtspraak plaats en was een heiligdom ingericht waar de veldtekenen werden bewaard. De veldtekenen bestonden uit de legioensadelaar en vaandels voor de cohorten en centuries. Aan de hand van de veldtekenen werden de diverse legeronderdelen herkend. Daarnaast hadden ze een grote symbolische waarde: de legioensadelaar stond symbool voor de eer van het legioen. Het centrum van het Castrum werd gevormd door een grote hal, met een binnenhof ervoor. Daar stond een groot standbeeld van de keizer. Via de grote poort kwam je op de via principalis, de ‘hoofdstraat’ van het legerkamp, waar nu het Ubbergseveld  loopt. Ook nadat het Tiende Legioen in 104 n. Chr. uit vertrok, bleef het gebouw in gebruik.

De Ziener

Volgens de traditie had iedere Romeinse legerplaats zijn eigen Augur, een ziener, die voorspellende gaven had. Volgens de voorschriften moest zijn heiligdom, het auguratorium, rechts van het onderkomen van de commandant staan. Een klein stenen gebouw dat aan het eind van de eerste eeuw op deze plek stond, voldoet aan die beschrijving. Was dit het auguratorium van het Tiende Legioen? De Augur kon door naar de vlucht van vogels te kijken, voorspellingen doen. 

Hij lette op het soort vogels dat overvloog, hun aantal, de richting waarin ze volgen en het geluid dat ze maakten. De combinatie van al die gegevens waren de basis voor de voorspelling van de Augur. Waren de voortekenen goed, dan konden de plannen doorgaan. 

 

 
15.000

Vijf kilometer aquaduct

In het kamp zijn opvallende bouwwerken teruggevonden, waaronder een waterleiding, latrines en riolering. De Romeinen hadden een uitgebreid netwerk van waterleidingen aangelegd zodat zij overal schoon water hadden. Het water werd aangevoerd via een vijf kilometer lang aquaduct. Op verschillende plaatsen aan de rand van het kamp stonden openbare latrines, voor de soldaten. Officieren hadden kleine privétoiletten bij hun vertrekken. De latrines werden permanent doorgespoeld met water en waren aangesloten op een rioolsysteem. De rioolbuis voerde het afvalwater 300 meter het kamp uit, zodat men geen last had van de geur.

Amfitheater

Ten oosten van het legerkamp stond het grootste Romeinse gebouw dat in Nederland is gevonden: het marktgebouw. Het besloeg 135 bij 165 meter. Op de grote binnenplaats werden allerlei goederen verhandeld: groente, fruit, aardewerk. Ook bevond zich hier het grootste Amfitheater dat ooit door de Romeinen in Nederland werd gebouwd. Helaas is van al deze Romeinse gebouwen weinig meer te zien. Op sommige plekken in de wijk verraden verkleuringen in het wegdek nog wel de locatie van de oorspronkelijke gebouwen. Bezoek de omgeving en ontdek het zelf!

Bron: spannendegeschiedenis.nl

 

 

 

Interesse in
wonen op deze plek?


Vertel ons uw woonwensen en maak uw persoonlijke account aan. We houden u dan regelmatig op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en u ontvangt spoedig een uitnodiging voor een informatieavond.

 

Aanmelden

 

Bank

 

 

Aanmelden

Meld je aan en blijf op de hoogte!

aanmelden